SteamRollers

Stap in en ga mee op reis met SteamRollers! Als leider van een spoorwegenbedrijf probeer je de slimste route te nemen op weg naar succes. Verbeter je trein, bouw spoorwegen langs steden en dorpen en lever goederen van stad naar stad. Wie aan het eind van het spel de meeste punten heeft verzamelt, mag zich de keizer der spoorwegen noemen!

 

De voorbereiding

Het spel klaarzetten is simpel. Je hebt een bord met de steden, die worden aangegeven met een dobbelsteenwaarde, en dorpen die in het midden wordt neergelegd, zodat ieder speler erbij kan.
Iedere speler krijgt een vel waar ze hun wegen op kunnen tekenen, hier staan ook alle steden en dorpen nog een keer op.
Je hebt gekleurde blokjes (de goederen), die willekeurig uit een zakje worden gehaald en op de steden neer worden gelegd. De hoeveelheid verschilt per spel, dat is het aantal spelers plus twee.
Dan worden er nog actietegels naast het bord neergelegd, zes in totaal. Deze hebben een a en een b zijde. Dit wordt ook weer willekeurig bepaald.
De startspeler krijgt het coole gouden locomotiefje voor zich. De speler gooit alle dobbelstenen (het aantal spelers plus een) en legt deze zichtbaar voor ieder speler neer.

Onderweg

Als je aan de beurt bent, kies je een van de overgebleven dobbelstenen.
Hier kan je verschillende dingen mee doen:

  • Een spoor bouwen. Er ligt een zwarte dobbelsteen die twee verschillende routes aangeeft. Bijvoorbeeld rechtdoor en een korte bocht. Je mag daar dan 1 route van kiezen om aan te leggen. De witte dobbelsteen die je gekozen hebt bepaald in welk stedengebied je mag aanleggen.
  • Je locomotief verbeteren. Je kan je locomotief zes keer verbeteren. Deze hebben allemaal een andere dobbelsteenwaarde nodig. Je hebt een goede locomotief nodig om goederen te kunnen vervoeren.
  • Goederen leveren. De kleur van de goederen geeft aan naar welke stad het gelevert moet worden. Je kan dit dus pas doen als je een weg aangelegd hebt naar die betreffende stad. De dobbelsteenwaarde geeft aan in welke stad je begint.
    Je locomotief moet sterk genoeg zijn om daarheen te kunnen reizen. Hoe meer steden en dorpen je in je reis tegenkomt, hoe sterker de locomotief moet zijn. Hier krijg je wel meer punten voor.
  • Een actietegel pakken. Actietegels geven bonusacties of extra opties. Sommige zijn eenmalig bruikbaar, die zijn aangegeven met een bliksemschicht. Hiermee kan je bijvoorbeeld een keer het getal van een dobbelsteen veranderen, of langer reizen met een minder sterke locomotief. Als je deze gebruikt hebt, gaat de tegel weer terug in de voorraad.
    Andere tegels zijn een permanente bonus. Deze leg je voor je neer en kan je gebruiken wanneer het nodig is. Dit zijn bijvoorbeeld tegels die meer opties geven bij het aanleggen van sporen of je een dobbelsteen opnieuw laat rollen.
    Als je kiest om een actietegel te pakken, mag je deze uit de voorraad pakken, of van een andere speler afpakken.

Het spel eindigt als er drie of meer steden geen goederen meer hebben om te leveren.
Dan krijg je punten voor voor je spoorwegnetwerk, de sterkte van je locomotief en je geleverde goederen. De speler met de meeste punten wint.

Het oordeel

Het spel is makkelijk om mee te beginnen, maar gaat nog best diep. Het is een dobbelspel, maar ook tactisch. Zo is het voor een hoop mensen geschikt, wat ik erg leuk vind.
In het begin ben je vooral bezig met spoorwegen leggen, maar op een gegeven moment begint er iemand met goederen leveren, waar je punten mee verdient, en dan volgt er al snel een strijd.
Je kunt elkaar lekker dwarszitten en daardoor wordt het ook een erg tactisch spel. Omdat je een dobbelsteen kiest die bepaald welke acties je kan doen, kan je natuurlijk kiezen voor degene die het voordeligst is voor jou. Maar je kan ook proberen om de speler na jou dwars te zitten door de dobbelsteen te pakken waar hij misschien iets heel goeds mee kon doen.
Ook het afpakken van een actietegel van de andere speler kan zijn plannen helemaal door de war gooien.
Je speelt dus nooit alleen maar voor jezelf, je moet ook bij je medespelers opletten. Dit geeft het spel nog extra diepte.

Als je aan de basis gewent bent, zitten er in de basisdoos ook al extra opties bij om het spel nog uitdagender te maken. Zo kan je muren neerzetten waar je dan omheen moet bouwen, waardoor je een langer spoor moet bouwen. Er kunnen contracttegels toegevoegd worden, die extra punten geven als je goederen in een bepaalde volgorde geleverd hebt. Een nieuw soort goederen, zwarte, die overal geleverd mogen worden. Of startvoordeeltegels, die elke speler aan het begin van het spel al een speciale extra actie geeft.

Kortom, het is een spel geschikt voor bijna iedere soort speler. Je kan het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wil, er zijn erg veel opties. Zeker een aanrader!