Het Verlaten Station

Je bevind je op een mysterieus, verlaten ruimtestation. Maar er is een storm op komst.. Als je niet snel samen weg komt, zal het niet goed voor je aflopen!
Het Verlaten Station is een spannend coöperatief bordspel van de uitgever White Goblin Games.

Op het Ruimestation

In de doos zijn een hoop verschillende speelstukken te vinden. Wat meteen opvalt is de grote raket, die op een batterij werkt. Deze kan geactiveerd worden door de verschillende magneten en langwerpige stukken (touwen) met elkaar te verbinden. Al deze stukken liggen aan de zijkant zodat je er bij kan wanneer ze nodig zijn.
Verder zijn er tegels, dit is het speelbord dat over de loop van het spel ontdekt wordt. Deze tegels worden in een stapel aan de zijkant neergelegd.
Dan is er ook nog een stapel met voorwerpkaarten, die wordt geschud en bij de andere dingen neergelegd. Deze heb je pas later in het spel nodig.
Los van deze stapels heb je ook nog een gevarenmeter. Deze moet duidelijk neergezet worden zodat iedereen het kan zien. Hiernaast leg je de stapel stormkaarten neer.

Er zijn zes verschillende karakterkaarten. Iedere speler krijgt er willekeurig één toebedeelt. Deze kaart geeft ook aan met welke kleur pion je speelt.
Alle spelerspionnen die mee doen, worden op de starttegel neergezet.
Kies nu samen welke moeilijkheidsgraad je wil spelen. Beginner als je nog niet zo bekend bent met coöperatieve spellen, normaal als het de eerste keer is dat je dit spel speelt. Bij volgende keren kun je het nog moeilijker maken.

Iedere speler krijgt 1 tegel voor zich.

Tijd om te ontsnappen..

Als je aan de beurt bent, mag je vier acties doen.
1. Je mag een aantal stappen lopen.
2. Pak een tegel van de stapel en voeg deze toe aan je voorraad (maximaal 3 tegels in je voorraad).
3. Leg een tegel uit je voorraad aan op het spelbord.
4. Leg verbindingsstukken neer.

Bij het aanleggen van de tegels moet je opletten dat er altijd een verbinding in koperdraad is. Zodra je een cirkel compleet maakt, komt daar een magneet van die grootte op te liggen.
Verder zijn er op de tegels een aantal verschillende symbolen. Bijvoorbeeld een locatie waar je een item vind. Deze mag je later in het spel gebruiken als een extra actie!

Tijdens het spelen wil je verbindingsstukken neerleggen. Je bent op zoek naar het lanceerplatform van de raket. Als je die gevonden hebt, moet je namelijk met een bepaald aantal stukken aan elkaar verbinden om de raket op te laten stijgen. Alleen wanneer dat lukt en iedereen bij de raket is, win je het spel!

Nadat je je acties hebt gedaan, trek je een kaart van de stormstapel. Hoe gevaarlijker de situatie, hoe meer kaarten je pakt. De stormkaart geeft aan wat voor een naar iets er gebeurt. Hierdoor wordt het moeilijker voor de spelers om te winnen. Er kan bijvoorbeeld een windstoot komen, waardoor de spelers weggeblazen worden en soms zelfs van het platform af vallen.

Oordeel

Alleen door goed samen te werken is het spel te winnen. Je bent de hele tijd tactieken met elkaar aan het bespreken en aan het bedenken hoe je de route passend krijgt. Tussendoor moet je ook nog opletten dat de storm je niet te pakken krijgt, want hierdoor raak je levens kwijt en kan je het spel verliezen voor je uberhaubt bij de raket bent!
Vooral als het er erg om spant of het nog gaat lukken of niet is het een erg boeiend spel waarbij je de tijd even vergeet. Het gebruik van de magneten maakt het spel weer anders dan anderen, waardoor het erg interessant blijft.