Shadows Amsterdam

Twee detectives worden ingeschakeld om Clues te verzamelen. Dit is geheim, dus wordt de hulp ingeschakeld van een Inlichtingenofficier die coordinaten geeft. Probeer eerder de Clues bij de klant af te leveren dan de andere Detective, maar zorg ook dat je niet gepakt wordt door de politie!

Opzet

Het veld bestaat uit meerdere stukken met plaatjes. Deze zijn dubbelzijdig en kan je op verschillende manieren neerleggen. Leg het zo neer dat iedereen er bij kan. De stapel met afbeeldingskaartjes wordt geschud en dicht neergelegd naast het speelbord. Leg dan tien kaartjes van de stapel open op tafel, zodat de Inlichtingenofficiers er bij kunnen. Kies één speler uit je team die de Inlichtingenofficier wordt. Beide inlichtingenofficiers zitten aan dezelfde kant van de tafel en krijgen een scherm met de kleur van hun team. (Zwart of oranje). Hierachter kiezen de Inlichtingenofficiers een kaartje en zorgen dat ze allebei dezelfde hebben, maar dan in hun eigen kleur.
Zet de twee Detectivepionnen in het midden van het speelbord. De spelers in het team nemen de drie clues voor zich en pakken een politiebordje, hierop kunnen drie kruizen. Leg de kruizen waar iedereen er bij kan.

De race

De Inlichtingenofficiers weten door het kaartje voor zich waar hun Detective heen moet. Op het kaartje staan gekleurde vakjes. Oranje als je bij het oranje team hoort, zwart als je bij het zwarte team hoort. Dit zijn de plekken waar de clues voor dat team te vinden zijn. Er zijn ook vakjes met beide kleuren. Het eerste team wat daar komt vindt de clue van dat vakje. Dan zijn er de vakjes met groene vinkjes, dat zijn twee klanten. Naar één van de klanten moet je uiteindelijk de drie clues brengen. Als laatste zijn er vakjes met rode kruisjes. Hier mogen de Detectives niet op eindigen, anders worden ze gepakt door de politie!

Zodra iedereen er klaar voor is, begint het spel. De inlichtingenofficiers moeten nu zo snel mogelijk een afbeeldingskaartje pakken om hun Detective de juiste kant op de sturen.
Eén afbeeldingskaart geeft aan dat de Detective één stap moet lopen. Door middel van de afbeelding hoop je ze de juiste kant op te sturen. De spelers van hetzelfde team mogen nu overleggen welke kant ze op gaan. Als ze verkeerd lopen, mag je als Inlichtingenofficier niets zeggen! Hij moet het wel melden als ze op een Clue vakje komen, dan komt daar namelijk een clue van hun kleur te staan en betekend het dat zij die Clue verzameld hebben.
Ook moet hij het melden als ze op een kruis eindigen. Leg dan een kruisje neer op het politiebord. Bij drie kruisjes verliest je team automatisch, dus probeer dit te vermijden!
Dit kan je ook doen door je team meteen twee afbeeldingskaartjes te geven. Dit geeft aan dat ze twee stappen moet lopen.

Als je team de Detective verplaatst heeft, probeer je als Inlichtingenofficier zo snel mogelijk weer een nieuwe afbeeldingskaartje te kiezen. Want wie als eerste drie clues verzameld heeft en de klant bereikt heeft, wint!

Oordeel

Een fantastisch spel om aan je collectie toe te voegen, of om mee te beginnen! Het doet door de afbeeldingen denken aan het spel Dixit, maar heeft ook veel weg van het cooperatieve teamspel Codenames. Erg leuke combinatie met nieuwe ideeën!
Omdat je tegelijkertijd bezig bent wordt het erg spannend. Je probeert sneller te zijn dan het andere team, maar je moet ook nog goed opletten welke afbeeldingen je gebruikt want je wil je team niet naar de politie sturen..

Het spel is ook met twee personen te spelen. Dan zit je in hetzelfde team en race je tegen de tijd. Misschien nog wel spannender dan tegen andere spelers spelen..

Dit is een spel wat je snel pakt en kan spelen en vaker achter elkaar speelt. Erg gezellig!