Queendomino

Roy 25 april 2018

 

Wat is een koning zonder koningin in zijn bloeiend koninkrijk? Waar het succesvolle Kingdomino stopt, gaat Queendomino onverminderd voort, en hoe! Net als bij Kingdomino is het de bedoeling dat je een 5×5 koninkrijk opbouwt met landtegels die aan het einde van het spel de meeste punten oplevert. Er komen in elke ronde vier tegels (genummerd op volgorde) op tafel. De speler die bijvoorbeeld heel blij wordt met de onderste tegel uit de rij, is helaas in de volgende beurt pas als laatste aan de beurt. begrijpelijk dat strategie en beurtvolgorde cruciaal kan zijn voor het verloop van het spel. Het spel bestaat uit twaalf rondes.

Naast de bekende landsoorten (graanvelden, bos, water etc) heeft Queendomino bouwplaatsen waar je gebouwentegels kan neerzetten uit de markt. De bouwtegels liggen op volgorde van kosten, de eerste tegel is gratis, de laatste kost vijf munten. Sommige gebouwtegels geven leuke extra’s zoals torens, ridders of bonussen bij een type landsoort. Mocht je tegenstander te goed gaan met zijn bouwsels? Dan kan je de blauwe draak inzetten om een gebouw te vernietigen en geef je zo je tegenstander het nakijken. Na elke ronde (indien er gebouwen of standbeelden zijn gekocht of vernietigd) worden de tegels eerst naar rechts verschoven (waardoor zij goedkoper worden!) en nieuwe gebouwtegels worden geplaatst.

Ridders kunnen ingezet worden om belasting te innen, zij leveren 1 munt per landsoort op en  leveren aan het einde van het spel een punt op. Wie de meeste torens tijdens het spel in zijn koninkrijk heeft staan, ontvangt de koningin en zorgt er voor dat jouw kosten voor gebouwen een munt minder kosten. Om de koningin van je tegenstander weg te kapen, dien je er voor te zorgen om een gelijk aantal (of meer) torens aan te schaffen. Dit is van essentieel belang omdat de koningin in de eindtelling in het grootste landsoort wordt geplaatst. Heb je daar bijvoorbeeld zes bostegels staan, krijg je zes punten extra. De speler die in al zijn of haar combinaties de meeste punten weet te graaien, is de winnaar van dit geweldige spel.

Oordeel

Kingdomino was al een heel fijn spel maar Queendomino gaat net even verder en geeft de speler meer uitdaging. Hier ben je niet alleen bezig om je land passend te maken maar nu moet je ook goed opletten wat je tegenstander uitspookt en dat is een absolute meerwaarde. Eerlijk gezegd denk ik dat White Goblin Games rekening moet houden met een grotere trofeeënkast want met zo’n koningin in hun midden, heeft Droomhuis een waardige opvolger voor de Nederlandse spellenprijs 2018.

 

Pluspunten

  • Te combineren met Kingdomino
  • Geschikt voor jong en oud
  • Speelt vlot
  • Eenvoudig en toch uitdagend

Minpunten

  • Te grote doos

 

QueenDomino is het spel van de maand! Kom naar de winkel en schaf hem aan voor een gereduceerd tarief of probeer hem eerst uit, wij staan graag voor u klaar. Geen tijd overdag? Elke laatste vrijdag van de maand hebben wij een al reeds beroemde spellenavond. Hou onze evenementenagenda via Facebook of Twitter in de gaten.