Geschreven door Roy Geuzinge

Het artwork op de kaarten is prachtig gemaakt en het spel speelt vlot, is zeer geschikt voor gezinnen en voor de doorgewinterde spellenfan is dit zelfs een prima tussendoortje en kent een leuke uitdaging!

En toen was daar Droomhuis. een titel waarmee White Goblin Games na het succesvolle Kingdomino opnieuw hoge ogen wil gooien in de categorie familiespellen en dat is hun duidelijk gelukt. Op het eerste oog lijkt de doos te zeggen dat het een spel is voor meisjes vanaf 5 jaar (vanwege het schattige gehalte), maar niets is minder waar!

Het doel van het spel is om jouw eigen droomhuis te bouwen, letterlijk van de kelder tot het dak en probeer je in 12 rondes uiteindelijk de meeste punten te scoren. In iedere ronde komen er kamer- en verbouwingskaarten op het speelbord waarbij je probeert de beste kaarten te bemachtigen echter, dat valt niet altijd mee. Je wilt tenslotte altijd gaan voor een grote huiskamer, een ruime keuken of die heerlijke badkamer met Jacuzzi. De kaart(en) die je in een ronde bemachtigd, plaats je op je eigen huisbord die uit 2 etages bestaat exclusief de kelderruimtes.

Het spel kent zeven type kamerkaarten waarmee je punten scoort door middel van de juiste combinaties te spelen. Je scoort bijvoorbeeld punten met inrichtingskaarten (een vleugelpiano,boomhut of een ijsmachine voor je keuken)  of door twee normale kaarten (bijvoorbeeld keukenkaarten) naast elkaar te spelen. Gereedschapskaarten leg je naast je huis en kan je tijdens een ronde inzetten om kamerkaarten te ruilen voor kaarten die meer punten gaan opleveren.

Klusserskaarten worden aan het einde van het spel ingezet en beïnvloeden de eindscore. Dakkaarten worden tijdens het spel verzameld (worden gesloten op je huisbord gelegd) maar deze worden aan het einde van het spel gescoord. Bouw je je dak af in 1 kleur, dan scoor je bonuspunten. Wie aan het einde van het spel de meeste punten heeft is winnaar van Droomhuis. Bij een gelijkspel wint de speler met de meeste kinderen in huis. En dat laatste is echt een geweldig detail.

Het artwork op de kaarten is prachtig gemaakt en het spel speelt vlot, is zeer geschikt voor gezinnen en voor de doorgewinterde spellenfan is dit zelfs een prima tussendoortje en kent een leuke uitdaging! Ik heb mij geen minuut verveeld met Droomhuis en vind het op dit moment een verrassend spel onder de familiespellen. Voor de aankomende feestdagen een prima moment om Droomhuis op tafel te leggen!
https://www.despellenhoorn.nl/product/droomhuis/