Via Stracciatella

Het is warm, dus tijd voor ijs! Rijd in Via Stracciatella als ijscoman rond in je bus en verkoop zo veel mogelijk ijs aan voorbijgaande klanten. Een koel nieuw spel van 999 games, voor 2 tot 4 spelers. Speeltijd ongeveer 30 minuten.

Voorbereiding

Als je de doos opent, zie je het spelbord, de weg, die kan je openklappen en midden op de tafel neerleggen. Er zit een kartonnetje in met ijsfiches om uit te drukken. In je eerste spel gebruik je alleen de raketjes, die komen op de grote gaten in het spelbord te liggen.
Iedereen kiest een kleur en krijgt de ijscokar kaart van die kleur voor zich. Iedereen krijgt ook een overzichtskaart voor zich.
Er zijn 8 locatiekaarten die bonuspunten geven, die leg je naast het spelbord op tafel. Het worden 4 losse stapel voor elke locatie, met de hoogste puntenwaarde (medailles) bovenop.
De houten ijscokarren beginnen aan linker bovenkant naast het bord.
De stapel kaarten met klanten/ijsjes wordt geschud en dicht op tafel gelegd. Elke speler krijgt drie kaarten in zijn hand en er worden drie ijskaarten naast de stapel open gelegd in een rij.

IJs verkopen maar

Als je aan de beurt bent, mag je kiezen uit 1 van de 3 acties.
Elke actie zorgt ervoor dat je ijscokar een bepaald aantal vakjes vooruit gaat op het bord. Degene die achter aan staat op het bord, is aan de beurt. Als er twee of meer ijscokarren op elkaar staan, is de bovenste kar de laatste. Als je het goed plant, kan je dus meerdere beurten achter elkaar krijgen.
Je kan kiezen uit:

  • Voorraad aanvullen – Je mag tot 5 kaarten van de dichte stapel of open kaarten pakken en aan je hand toevoegen. Voor elke kaart die je pakt, ga je een vakje vooruit op het bord.
  • Klanten lokken – Speel een kaart uit je hand. Rechtsbovenin staat hoeveel vakjes je vooruit gaat op het bord om de kaart te spelen (bij de muzieknootjes). Deze kaart leg je onder je ijscokar, maar zo dat de twee rijden met klanten zichtbaar zijn.
  • Klanten bedienen – Hier kan je de punten gaan verdienen! Speel ijskaarten uit je hand met het juist symbool. Linksboven staat het symbool wat de kaart is en bij je klanten kan je zien welke ijsjes je nodig hebt. Je moet altijd eerst de bovenste klant helpen, daarna pas de onderste (Het kost dus twee keer een actie).
    Als je allebei de klanten geholpen hebt, schuif je de kaart aan de linkerkant van je ijscokarkaart eronder, zodat je de bonussen kan zien (de plaatjes links onder op de kaart). Meestal is dit een ijsje, die je permanent kan gebruiken voor andere klanten. Het is dus ”korting” dat je krijgt. Soms krijg je er ook overwinningpunten (medailles) voor.

Meer punten verdienen

Als je op de weg een raketfiche tegenkomt, mag je die pakken. Die kan je dan eenmalig gebruiken als een ijsje naar keuze.
Dan zijn er ook nog de locatiekaarten. Als je het aantal permanente ijsjes (dus de ijsjes links naast je ijscokar) hebt verzameld als wat op een locatiekaart staat, krijg je die locatiekaart. Die geeft extra overwinningspunten (medailles).

Als een speler 9 of meer overwinningspunten (medailles) heeft, mag iedere andere speler nog actie doen tot hij de wagen van de speler die het spel eindigde heeft ingehaald. Het hoeft niet.Daarna is het spel af. Degene die nu de meeste overwinningspunten (medailles) heeft, wint het spel! Voor later spellen, kan je ook nog andere fiches toevoegen voor variatie.

Oordeel

Het spel speelt lekker snel, het is over voor je het door hebt. Maar het is toch tactisch, wat ik zelf fijn vind. Ik hou er ook erg van als je niet vast zit aan een bepaalde spelersvolgorde, dus dat je meerder beurten achter elkaar kan hebben vind ik heel interessant. De doos is ook niet te groot, dus je kan het zo in je tas mee op reis nemen. Ik vind het thema ook erg leuk, het ziet er gezellig uit en ik krijg meteen zin in ijs!