Recensie geschreven door Roy Geuzinge

Het spel Orléans is al een paar jaar bij de meeste fanatiekelingen (die bordspellen een warm hart toedragen), geen onopgemerkte titel. In Nederland won Orléans de Gouden Ludo in 2016 en in 2017 sleepte het spel de trofee binnen voor Spel van het jaar  2017 in de categorie Beste Expertspel. Ook in de rest van Europa is zijn tour langs nominaties en prijzen nog lang niet tot een einde gekomen, deze titel is duidelijk nog niet te stoppen.

Het speelt af in de Middeleeuwen te Frankrijk, je probeert personeel aan te trekken, gebouwen of werkterreinen neer te zetten en je reist de provincie af voor goederen en handelshuizen. Dit om uiteindelijk jouw eigen imperium verder op te bouwen en de vele bonuspunten binnen te halen die jou uiteindelijk de winnaar kan maken van Orléans.

In het begin van het spel krijgt iedere speler zijn startpersoneel (4 tokens, uniek in de spelerskleur), zijn spelersbord (waar jij jouw acties mee kiest) en een arbeiderszakje waar het personeel in elke ronde blind uit getrokken wordt. Het hoofdbord bestaat uit verschillende sporen waarbij je bijvoorbeeld goederen, geld, ontwikkelingen en andere handige acties kan vergaren. Ook vind je een ontwikkelingsspoor en een fraai reisbord waarmee je door de provincie goederen kan scoren of handelsposten kan bouwen. En uiteraard begint de reis vanuit Orléans. Daarnaast heb je nog het ‘goede daden’ bord waar je overbodig personeel in kan zetten om extra goederen, geld of punten te scoren. En wat heel belangrijk is: burgers te verzamelen om zo je eindscore op het ontwikkelingsspoor te verhogen, dus snelheid is geboden.

Spelverloop

Het spel bestaat uit 18 rondes en speelt werkelijk als een sneltrein. Elke ronde is opgesplitst in zeven stappen:

Men start met een gebeurtenistegel die deze speelronde beïnvloedt. Denk aan belasting betalen, voedsel of een pestuitbraak. Daarna volgt Volkstelling. De speler die vooraan staat op het boerenspoor ontvangt een munt (geld is belangrijk!). In stap 3 trekt men blind uit de zak fiches, de arbeiders komen daarmee in het spel (maximaal 8 op jouw speelbord).  Bij planning wordt het personeel uitgebreid door een plaats op jouw speelbord te kiezen.

Je kan kiezen voor bijvoorbeeld een ridder, een monnik, voor reizen, uitbreiding van je bord door gebouwen aan jouw speelbord te plaatsen of jouw overbodig personeel te verplaatsen naar het ‘goede daden’ bord.  Daarna volgt acties uitvoeren en beginnend bij de startspeler speelt men om de beurt zijn of haar actie uit. Dan volgt gebeurtenis uitvoeren, de tegel van de eerste fase. Dan wordt de startspelerfiche doorgegeven en zo begint ronde 2 van de 18 rondes die dit spel rijk is.

Orleans

Orléans kent een geweldige artwork, het voelt lekker middeleeuws aan, simpel maar een totaal eigen stijl. Het speelt lekker snel en door extra arbeiders te scoren, kun je langzamerhand meer keuzes maken in het spel. Je kan behoorlijk pech hebben met het trekken van de fiches, maar dat is all in the game. Omdat de regels toch eenvoudig zijn, is dit een prima titel voor liefhebbers die iets meer willen proberen dan Kolonisten van Catan. Verder kent dit spel al een aantal uitbreidingen met ‘Handel en Intrige’ en ‘Voorspoed en Belegering’ die het spel nog uitdagender maken. Ik vind Orléans een uitmuntend bordspel en voor de aankomende feestdagen een must have voor liefhebbers van bordspellen.

Zie je op tegen het uitvissen van de spelregels? Je kunt altijd het spel komen bekijken en uitproberen bij De Spellenhoorn zelf! Wil je niet wachten en het spel bestellen? Kijk dan op onze webshop of koop hem bij ons in de winkel.

2-4 spelers
Speelduur +/- 90 minuten
Uitgever: White Goblin Games