>>Recensie Pandemic

Recensie Pandemic

Geschreven door Roy Geuzinge

“Pandemic staat in mijn persoonlijke top 10. Het coöperatieve karakter van het spel is geweldig, het interactieve (en soms het in discussie gaan) met je medespelers, het vooruitdenken en elke set overwegen of je wel het juiste doet maakt dit spel tot een geweldige titel. Dit spel is makkelijk te doen voor de beginnende speler en is ook prima te doen met 2 spelers.”

Pandemic is een coöperatief spel waarbij jij en je medespelers het opnemen tegen dodelijke virussen verspreidt over de wereld. Elke speler kruipt in de huid van een specialist (er zijn vijf verschillende in totaal) met een unieke eigenschap waarbij samenwerking de sleutel is om de soms razendsnelle uitbraken van virussen tegen te gaan.

Het bord bestaat uit een wereldkaart. Vier verschillende virussen in de kleuren blauw, rood, geel en zwart (transparante blokjes) worden over de wereld verspreid in diverse steden en zullen proberen de wereldbevolking uit te roeien. Naarmate het spel vordert, zullen deze virusblokjes alleen maar in aantallen toenemen en verspreiden over het bord. Er zijn 48 stedenkaarten (verdeeld in de genoemde kleuren) waarbij iedere speler er een aantal krijgt (afhankelijk van het aantal spelers). De overige kaarten worden als trekstapel op het speelbord gelegd.

In deze trekstapel worden ook een aantal epidemiekaarten toegevoegd en die willen we natuurlijk zo laat mogelijk op tafel. Wanneer er zo’n epidemiekaart getrokken wordt, zorgt hij er direct voor dat er een nieuwe stad getrakteerd wordt op een nieuwe virusuitbraak. Er zijn gelukkig ook gebeurteniskaarten in het spel die er voor kunnen zorgen dat je wat hulp kan inzetten wanneer het uit de hand dreigt te lopen…

In jouw beurt mag je kiezen uit vier verschillende acties: jouw specialist verplaatsen, het bouwen van een onderzoekstation, je mag een kaart geven aan een medespeler of een medicijn creëren. Als het je lukt om vijf kaarten van dezelfde kleur te verzamelen en op een onderzoekstation staat, heb je de mogelijkheid om een medicijn te brouwen om het agressieve virus (in die kleur) de kop in te drukken.

Je wint het spel als jij en je medespelers gezamenlijk vier verschillende medicijnen hebben ontwikkeld en de wereldkaart van alle virusblokjes bevrijdt is. Men verliest direct als één van de virussen aangevuld dient te worden, maar er zijn niet genoeg blokjes of als men geen kaarten meer kan pakken of er zijn teveel uitbraken geweest waardoor de dood overwint op het uitbraakspoor.

Pandemic staat in mijn persoonlijke top 10. Het coöperatieve karakter van het spel is geweldig, het interactieve (en soms het in discussie gaan) met je medespelers, het vooruitdenken en elke set overwegen of je wel het juiste doet maakt dit spel tot een geweldige titel. Dit spel is makkelijk te doen voor de beginnende speler en is ook prima te doen met 2 spelers.

Zin om Pandemic te komen spelen? Kom dan op 17 juni a.s. naar De Spellenhoorn om mee te doen met het Pandemic Survival toernooi!

 

 

2017-11-29T20:07:48+00:00 22 mei, 2017|Recensie|0 Reacties

Geef een reactie